Μονάδα προσβασιμότητας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

1. Στόχοι και μέσα υλοποίησης

H Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και στην άρση των εμποδίων για την εκπαίδευσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη συμμετέχει σε συνεργίες, καθώς και αναπτύσσει δικές της υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων αυτών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εκπαιδεύοντας το προσωπικό της, όπως:

  • Εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και των υποδομών.
  • Δημιουργία κέντρου προσβασιμότητας που αποβλέπει στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των φοιτητών/φοιτητριών με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην ισότιμη και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή τους στη «ζωή» της πανεπιστημιακής κοινότητας και στις επιμέρους δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της φοίτησής τους.
  • Ψηφιοποίση βιβλίων στους κατάλληλους μορφότυπους, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library) και να υπάρχει υπερσύνδεσμος στο site της AMELib (https://amelib.seab.gr/)
  • Ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και συνεργασία για την παροχή πρόσβασης σε κατάλληλο υλικό.
  • Ανάδειξη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών εμπειριών.

2. Ορισμοί -διευκρινίσεις

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία νοούνται τα ηχογραφημένα βιβλία, στα οποία η φωνή του/της αφηγητή/αφηγήτριας έχει αποτυπωθεί ψηφιακά και μπορούν να βοηθήσουν τους/τις εντυπο-ανάπηρους/-ες χρήστες/-τριες.

Εντυπο-ανάπηροι/-ες χρήστες/-τριες ονομάζονται οι χρήστες/-τριες οι οποίοι/-ες έχουν δυσκολία στην ανάγνωση και μελέτη έντυπου και ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού.

Οι αναπηρίες αυτές διακρίνονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

  1. Οπτικές (Τύφλωση, μειωμένη όραση, αχρωματοψία).
  2. Ακουστικές (Κώφωση, δυσκολία στην ακοή).
  3. Κινητικές (Δυσκολία στην κίνηση των χεριών και των καρπών, περιορισμένη ακρίβεια στην εστίαση, χαμηλός χρόνος απόκρισης).
  4. Αντίληψης και νευρολογικές (Ανικανότητα οπτικής και ακουστικής κατανόησης των όσων το άτομο βλέπει και ακούει αντίστοιχα, μη δυνατότητα συγκέντρωσης και εύκολη διάσπαση της προσοχής).

3. Εξοπλισμός

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σταθμό εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) σε προσβάσιμο σημείο. Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με το απαραίτητο λογισμικό και υποστηρικτικό υλικό, προκειμένου να καθιστά προσβάσιμη τη γνώση και την πληροφορία στους/στις χρήστες/-τριες της βιβλιοθήκης με αναπηρία.

Ο σταθμός εργασίας απαρτίζεται από:

  1. Δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές με λογισμικά:
    • ανάγνωσης οθόνης (NVDA, AMIS, CALIBRE, JAWS, ICE BOOK PROFESSIONAL, TTS READER, FS READER).
    • δημιουργίας ακουστικών αρχείων (TOBI, OBI & BALABOLKA).
    • δημιουργίας αρχείων σε μορφή Braille (Braille Table Viewer, DBT 11.1, Biblos 4).
  2. Εκτυπωτή Braille.
  3. Επιτραπέζιο μεγεθυντή κλειστού κυκλώματος.
  4. Επιτραπέζιο σαρωτή εγγράφων.
  5. Ακουστικά κεφαλής με μικρόφωνο.

4. Προγραμματισμός

Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης μέχρι το τέλος του έργου είναι οι εξής:

  1. Σήμανση στους χώρους της βιβλιοθήκης κατάλληλη για τους/τις εντυπο-ανάπηρους/-ες (σήμανση Braille, ειδικός φωτισμός κ.λπ.).
  2. Σήμανση στους ανελκυστήρες, σχετική με τη Βιβλιοθήκη, κατάλληλη για τους/τις εντυπο-ανάπηρους/-ες (σήμανση Braille).
  3. Έντυπος και ανάγλυφος χάρτης, στην είσοδο της βιβλιοθήκης, με την κάτοψη της Βιβλιοθήκης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  4. Χάρτης σε ηλεκτρονική μορφή με την κάτοψη της βιβλιοθήκης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  5. Ηχογραφημένο μήνυμα καλωσορίσματος στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης με τις οδηγίες χρήσης.
  6. Οπτικοακουστικές ενδείξεις (σε σωστό μέγεθος, τύπο και χρώματα) στους χώρους για επείγοντα περιστατικά (π.χ.: φωτιά, σεισμός κ.ά.).
  7. Διαμόρφωση χώρου για άτομα με κινητικά προβλήματα με την κατάλληλη επίπλωση.
  8. Πρόσθετος εξοπλισμός για άτομα με μειωμένη όραση ή δυσλεξία.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν δύο οδηγοί χρήσης της Βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της σε δύο μορφές (σε Braille και Ελληνική Νοηματική γλώσσα).

Τέλος, θα προσαρμοστεί η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση και συνεργασία .