Συμπεριληπτική και Κοινωνική Πολιτική για τα άτομα με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

03/05/2023 6:39 μμ.

Την Τρίτη 02 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Συμπεριληπτική και Κοινωνική Πολιτική για τα άτομα με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Τη δράση συνδιοργάνωσαν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, η Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος.

 

Κατά τη διάρκεια της Διαδικτυακής Ημερίδας, οι 28 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στο θέμα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέσω της παρουσίασης τρεχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι συμμετέχουσες/-οντες εξοικειώθηκαν με τις διαθέσιμες δυνατότητες και προσεγγίσεις για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Επιπλέον, οι συμμετέχουσες/-οντες είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με εργαλεία ελεύθερου λογισμικού για το σχεδιασμό προσβάσιμου ψηφιακού υλικού.

 

Τέλος, ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις αντίστοιχες δομές του Ιδρύματος, οι οποίες επιδιώκουν να βοηθούν τις/τους φοιτήτριες/-τές με αναπηρία:

- να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό.

- να συνδιαμορφώνουν μαζί με το ακαδημαϊκό προσωπικό τον τρόπο εξέτασης.

- να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

- να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής και ακαδημαϊκής κατάρτισης.

 

Όλες αυτές οι πληροφορίες και υπηρεσίες βοηθούν τις/τους φοιτήτριες/-τές με αναπηρία να έχουν ένα πλήρες και επιτυχημένο ακαδημαϊκό παρόν, παρελθόν και μέλλον.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προώθηση της συμπεριληπτικής και προσβάσιμης εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία δεν είναι μόνο μια δεοντολογική υποχρέωση, αλλά, επίσης, μια οικονομική ανάγκη και μια ευκαιρία για κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη. Η προώθηση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης στην εκπαίδευση βοηθά να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, στην οποία όλα τα άτομα έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες και τους πόρους που χρειάζονται, για να επιτύχουν τους στόχους τους.




NEWS

Συμπεριληπτική και Κοινωνική Πολιτική για τα άτομα με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

03/05/2023 6:39 μμ.

Find out More

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ACCESSIBILITY

09/01/2023 5:38 μμ.

Find out More

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ/Η ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

11/10/2021 1:29 μμ.

Find out More

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

23/09/2021 1:20 μμ.

Find out More